PVC Fireproof Decking

Bahan Binaan Komposit

Home»Produk PVC»Bahan Binaan Komposit

Bahan binaan komposit terbentuk dari dua atau lebih bahan yang berbeza. Apabila digabungkan, sifat-sifat bahan yang baru dibentuk lebih tinggi daripada komponen individu. Proses penggabungan adalah amalan fizikal dan bukannya satu bahan kimia, jadi bahan-bahan komposit memaparkan sifat gabungan bahan-bahan bahan mereka.

Bahan-bahan komposit mengandungi dua jenis bahan konstituen, matriks dan bahan tetulang. Sekurang-kurangnya satu jenis setiap jenis diperlukan. Bahan matriks mengelilingi dan menyokong unsur-unsur lain dengan mengekalkan kedudukan relatif mereka. Bahan tetulang memberikan ciri-ciri fizikal khas, seperti elektrik dan mekanikal, untuk memperbaiki sifat-sifat matriks.

Bahan-bahan komposit diperhatikan untuk ciri-ciri sifat seperti kekuatan struktur yang tinggi, ringan, ketahanan terhadap haus kimia dan kakisan, kekuatan (kekuatan impak), kekakuan mekanikal, rintangan haba dan kemudahan pemprosesan (pembuatan). Kebanyakan bahan adalah kos efektif, menyebabkan kurang kesulitan awam dan memerlukan kos penyelenggaraan dan penggantian jangka panjang yang lebih rendah.

Bentuk yang biasa digunakan ialah plastik gentian bertetulang (gentian kaca, komposit termoplastik, komposit termoset, dll), komposit matriks logam (besi cor putih, logam keras dan laminat intermetallic logam), komposit matriks seramik (simen, karbon karbon yang diperkuatkan, dan kayu kejuruteraan (Papan lapis, papan serat berorientasikan, dan pykrete).

Bahan-bahan komposit yang terdapat dalam alam semula jadi. Contohnya ialah kayu yang mengandungi serat selulosa yang diperkuat oleh bahan polimer seperti lignin. Kayu adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam industri pembinaan. Jerami dan lumpur dalam bentuk bata adalah bahan binaan komposit yang paling primitif. Varieti lain adalah matriks organik atau komposit agregat seramik (busa sintetik dan konkrit asfalt).

Konkrit dibuat daripada gabungan agregat dan pengikat simen. Ia digunakan dalam pembuatan jalan raya / jalan raya dan semua struktur bangunan. Komposit serat semulajadi (NFCs) terdiri daripada serat semulajadi seperti kayu atau rami dengan bahan buatan seperti plastik daur ulang. Mereka biasanya murah dan mudah dibentuk menjadi kepingan, papan dan bingkai. NFC digunakan sebagai alternatif untuk kayu dalam pagar, pagar, lantai, bumbung, dan lain-lain. Bahan komposit seperti granit tiruan dan tenggelam marmar kebudayaan juga digunakan secara meluas.

Bahan Bangunan menyediakan maklumat terperinci tentang Bahan Bangunan, Pengilang Bahan Bangunan, Bahan Bangunan Daur Ulang, Bahan Bangunan Dek dan banyak lagi. Bahan Bangunan bersekutu dengan Bangunan Rumah.

Post sebelumnya: papan decking komposit murah
Post seterusnya: pengeluar dek komposit

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan.

Produk berkaitan tahan api PVC